Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Ontdek hier meer over Brainspotting

Op deze pagina van onze kennisbank vind je achtergrondartikelen, podcast-afleveringen en filmpjes over Brainspotting, de brain-based methode die door uitvinder David Grand gelabeld werd als The Revolutionary New Therapy for Rapid and Effective Change.

Wat is Brainspotting?

Brainspotting werd in 2023 precies twintig jaar geleden ontwikkeld door David Grand. Het wordt vaak in één adem genoemd met EMDR, maar feitelijk vormt brainspotten een wereld op zichzelf.


Brainspotting begint in veel opzichten waar reguliere gesprekstherapie ophoudt en biedt vrijwel ongelimiteerde mogelijkheden in het verwerken van traumasporen en blokkades alsook het verbeteren van sportieve, artistieke en zakelijke prestaties.

Een overzichtsartikel over Brainspotting

Brainspotting werd in 2003 ontdekt door de Amerikaan David Grand, psychotherapeut gevestigd in Manhattan. Reeds voor de ontdekking van Brainspotting was hij een autoriteit op het gebied van trauma, EMDR en sportpsychologie. Op humanitaire basis werkte hij met slachtoffers van de orkaan Katrina, de schietpartij op de school in Sandy Hook en met grote groepen brandweermannen betrokken bij Ground Zero.

LEES MEER

Een meer gedetailleerde definitie van wat Brainspotting eigenlijk is

Brainspotting uitleggen aan geïnteresseerde cliënten is lastig. Meestal komt het gesprek pas goed op gang na de eerste ervaringen met de methode. Brainspotting uitleggen aan deskundigen of collega’s is zo mogelijk nog lastiger: is het een soort EMDR? Hypnose misschien, of toch een beetje NLP-achtig? En is het evidence-based? In dit artikel wil ik nader definiëren wat Brainspotting is en hoe het zich positioneert binnen het hele spectrum van methodes, stromingen en methodieken.

LEES MEER

Een nauwkeurige vergelijking van Brainspotting en EMDR

Klanten en collega’s vragen mij regelmatig wat het verschil is tussen Brainspotting en Eye Movement Desensitization & Reprocessing (EMDR). Met meestal de vraag: welke is het beste? En wat zijn de voordelen en nadelen van Brainspotting en EMDR als je beide therapiemethoden vergelijkt? In dit artikel leg ik beide methodes naast elkaar.

LEES MEER

Meer inzicht in Brainspotting als traumatherapie

In dit achtergrondartikel kijk ik met je naar wat trauma eigenlijk is, hoe Brainspotting gebruikt kan worden om trauma's te verwerken en hoe het eigenlijk staat met het wetenschappelijke onderzoek naar Brainspotting bij specifiek traumagerelateerde klachten en post-traumatische stress-stoornis (PTSS).

LEES MEER

Een artikel over mijn persoonlijke ervaringen met Brainspotting

Vanuit mijn uitgebreide vlieguren met Brainspotting (zowel in het uitvoeren als in het ondergaan ervan) schreef ik een persoonlijk artikel over hoe ikzelf en mijn cliënten en collega's het brainspotten hebben ervaren.

LEES MEER

Zakelijke resultaten boosten met Brainspotting

Dit artikel werpt nieuw licht op de specifieke mogelijkheden die er liggen voor het vergroten van prestaties op het gebied van leiderschap, ondernemerschap en zakelijk functioneren.

LEES MEER

Kun je zelf brainspotten? Alles over Brainspotting zonder therapeut.

David Grand's Brainspotting is natuurlijk gebaseerd op het visuele veld, maar ook op de naadloze afstemming tussen cliënt en therapeut. Kun je zelf brainspotten zonder therapeut? In dit achtergrondartikel leer je er alles over!

LEES MEER

Brainspotting wordt vaak in één adem genoemd met EMDR-therapie

Brainspotting begint in veel opzichten waar reguliere gesprekstherapie ophoudt en biedt vrijwel ongelimiteerde mogelijkheden in het verwerken van traumasporen en blokkades alsook het verbeteren van sportieve, artistieke en zakelijke prestaties.

Kun je Brainspotting ook zelf thuis toepassen?

Je kunt het geloven of niet, maar mensen vragen nogal eens of je thuis kunt brainspotten - zonder therapeut.


Dat kan! Maar er valt veel meer van te zeggen. Technisch gezien kun je namelijk best brainspotten zonder therapeut, 

Over Brainspotting als methode

In de bovenstaande aflevering vertel ik je over Brainspotting aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen als mens en als psycholoog en leg ik ook uit welke plaats het heeft in ons werk.

In-depth over Brainspotting

Wat is Brainspotting nu echt, en wat maakt het bijzonder? In vervolg op Bijpraten over Brainspotting staan we stil bij de essentie, de ervaringen en de achterliggende principes die Brainspotting in mijn ogen een methode voor de toekomst maken. En waarom zouden we met die toekomst niet alvast beginnen?

LUISTER OP SPOTIFY

Waarom coaching en therapie soms suboptimale resultaten geven

Heeft coaching of therapie onvoldoende resultaat gegeven, en zoek je de sleutel om precies de goeie interventie te doen met het beste resultaat? Dan is deze voor jou (en voor iedereen die 'm kan gebruiken).

LUISTER OP SPOTIFY

Over ons vlaggeschip: Unblock Your Ambitions

Brainspotting is een belangrijk onderdeel van onze jaarprogramma's voor leiders en ondernemers, zowel 1-op-1 als in retraites. In deze aflevering hoor je wat Unblock Your Ambitions inhoudt en wanneer het ook voor jou geschikt is.

LUISTER OP SPOTIFY